6 elementer, der giver din Facebook fanside succes

Facebook fansider skaber kundeloyalitet
10/06/2010
Få overblik over de sociale medier her
23/07/2010
Facebook fansider skaber kundeloyalitet
10/06/2010
Få overblik over de sociale medier her
23/07/2010

TIPS & TRICKS: For nogle brands er en Facebook Fanside en integreret del af deres online markedsføring. Nedenfor finder du en liste over elementer, der hjælper dig med at opbygge loyalitet overfor dit brand – og store og engagerede skarer af tilhængere. Seks råd, der gør din fanside vellykket og markedsføring på Facebook en succes, er…

(NOTE: artiklen er en oversættelse af Mashable’s ’5 Elements of a Successful Facebook Fan Page’. De vigtigste pointer er taget til indtægt og tilpasset danske forhold)

Tjek om du bruger de virkemidler, der skal til for at booste antallet af fans på din fanside

1. Netværk med andre platforme

Mange virksomheder forventer, at forbrugerne finder deres fanside automatisk. Det sker sjældent. Hvornår var sidste gang, du gik på udkig efter en fanside på Facebook?

Fansiden har andre funktioner end hjemmesiden. Den er ikke stedet, hvor forbrugerne søger info om virksomheden. En fanside er et offensivt redskab – et kampagneredskab som på forskellig vis skaber nytte- og brugsværdi for forbrugerne.

Ofte vil forbrugerne snuble over fansiden enten gennem en ven eller via én af de andre platforme på Nettet, som virksomheden benytter sig af. Netværk til Twitter, MySpace, YouTube, LinkedIn eller brand’ets officielle hjemmeside garanterer, at der ligger ledetråde på vejen.

Eksemplet er Victoria’s Secret: VS udnytter trafikken fra deres hjemmeside til også at få besøgende på Facebook og Twitter. Til gavn for brand’ets tilstedeværelse på alle tre platforme linker VS frem og tilbage. Herfra vælger du selv, hvor du vil møde det. Som du ser på VS’ fanside har over 2.5 million forbrugere valgt at møde det på Facebook.

Alle vejne falder du over Victoria's Secret-fansiden Pink

Alle vejne falder du over Victoria’s Secret-fansiden Pink

2. Skab nytte for forbrugerne

Alle steder overdænges du med reklamer. Det gider du ikke, når du sidder på Facebook. Derimod: så snart, du oplever, at et brand leverer en service, du kan bruge, er du langt mere tilbøjelig til at trykke på ’Synes godt om’ – blive tilhænger af siden og modtage fansidens historier (det vil sige den tekst og det billede, der kommer op på væggen, når virksomheden kommunikerer med sine fans og deres venner). Derfor: virksomhed – du bør ikke reklamere – men skabe nytte for forbrugerne!

Dell har gjort et eksemplarisk stykke arbejde for at føre mottoet ud i livet med deres Social Media for Small Business. Hensigten er at tilbyde forbrugerne – små virksomheder – en ekstra service via fansiden, som gør, at de holder Dell in mente, når de skal ud, hvor Dell er nøglespiller – ud og købe computere.

Initiativet er branding. Dell lærer forbrugerne om sociale medier som Facebook, Twitter, WordPress blogs med videre. Producenten kan ikke måle om, fansiden hiver pengene hjem. Højst vil de registrere en demografisk spredning i kundekredsen, som i øvrigt kan skyldes mange andre omstændigheder end siden på Facebook. Med over 40.000 fans, der modtager deres historier, ved de imidlertid, at de placerer sig i en pæn del forbrugeres bevidsthed, hver gang de skriver noget nyt på fansiden.

Hvordan bruger du de sociale medier? Dell hjælper dig. Det husker du, når du skal ud og købe nye computere til firmaet.

Hvordan bruger du de sociale medier? Dell hjælper dig. Det husker du, når du skal ud og købe nye computere til firmaet.

 

En simplere måde at være til gavn for forbrugerne, vedligeholde gruppen af fans og tiltrække nye er at bruge væggen til support.

På Krifa’s fanside stiller forbrugerne spørgsmål til a-kassens virkefelt. Det er alt fra dagpengesystemet til reglerne for efterløn. Krifa’s ekstra service skaber loyalitet blandt eksisterende medlemmer. Meningen er selvfølgelig også, at a-kassen bemægtiger sig nye undervejs, som folk bliver tændte af de brugbare oplysninger, de ser, at Krifa leverer til venner, der er fans af siden.

3. Giv præmier, bonus’ og gratis ting

Som ét blandt flere virkemidler kan virksomheder benytte sig af konkurrencer og gavekort til at kapre fans. Hvor effektivt, det er, ses især på diverse fubsider og grupper som ’Vind et gavekort på 5.000 til valgfri butik’ eller ’Vind et gavekort til Matas’.

Første side har en fanskare på lige under 10.000 fans. Sidstnævnte er en gruppe med næsten 80.000 medlemmer – en kæmpe gruppe for danske forhold. Administrator for sidstnævnte, som kalder sig Allan Sørensen bruger siden til at reklamere for alt fra forsikringer til elektronik. Det er uvist om nogen nogensinde har modtaget noget gavekort. Under gruppens debatfane klager et medlem til administrator, som kvitterer med at spørge om medlemmet har husket at invitere alle sine venner. Her lukker Allan Sørensen diskussionen. Om ikke andet viser eksemplet, at folk kan lide uforpligtende deltagelse i konkurrencer om gratis ting. Det kan også sobre fansider lære noget af.

Fubmager Allan Sørensen giver os ikke desto mindre en vigtig lære: Konkurrencer og slagtilbud på fansiden virker!

Fubmager Allan Sørensen giver os ikke desto mindre en vigtig lære: Konkurrencer og slagtilbud på fansiden virker!

Eksklusive rabatter, specialtilbud og bonus’ er også altid effektive midler. Hvis fansiden appellerer til forbrugernes fornemmelse af at gøre et scoop og gerne gøre det gratis og uden forpligtelser – vil den også for en pæn dels vedkommende konvertere dem til tilhængere af siden.

4. Involver forbrugerne og skab fællesskab

Når undertegnede taler ’fansider’, er betegnelsen egentlig forældet. Nu til dags kaldes Facebooks virksomhedsprofiler bare ’sider’, mens fans er folk, der ’Synes godt om’ de pågældende sider. Produktet bag navnet er nøjagtig det samme. Ud over gammel vane er én af grundene til, at jeg stadig bruger det gamle navn, at det minder om den kendsgerning, at de bedste og største Facebook-virksomhedsprofiler er fællesskaber. Det er grupper af tilhængere, der står sammen om et brand – brands, der giver grupper af tilhængerne noget at stå sammen om.

Et eksempel er Twilight Sagaens (6,5 millioner tilhængere) fanside – et andet, Coca Cola’s (5,8 mil). Her er det tilhængerne selv, der på egen hånd har opbygget siderne – selvfølgelig med tiden med støtte og hjælp fra brands, de promoverer. Andre eksempler er kaffemærket Starbucks (8 mil) eller Facebooks egen fanside (10.1 mil). Starbucks slår på deres ’unusually human approach to business’ og har sågar tekstforfattere ansat til at hjælpe fans med at skrive historier på deres personlige profiler. Det er naturligvis historier, der indeholder referencer til kaffebandet. Facebook beder om hjælp til oversættelse fra engelsk til lokalsprog – siden opfordrer fans til at dele deres erfaringer med Facebook og søger frivillige til at teste forskellige funktioner på mediet. Siden med flest tilhængere i verden er Texas Hold’Em Poker med næsten 20 millioner fans. På tredjepladsen finder vi Mafia Wars (12,7 mil). Siderne er for fans af online spil og sætter begge forbrugerne i centrum: ’connecting you to your friends through word games, casino games, role-playing games, and more!’, som Texas Hold’Em Poker lover under sidens informationsfane.

Involver dine brugere. Det er vejen til en succesfuld fanside med mange tusind tilhængere.

Involver dine brugere. Det er vejen til en succesfuld fanside med mange tusind tilhængere.

Pointen er selvfølgelig: Pust til fællesskabet! Og hvordan? Jo, som passiv, føler du dig altid udenfor, men som aktiv er du inde i varmen. Rådet er: Involver forbrugerne! Aktiver dem. Lad dem gøre noget. Brug deres ideer. Interaktivitet er én af de ting, der adskiller almindelige hjemme- fra fansider. Den er ét af de elementer, der gør den sociale mediekampagne unik.

Nogle måder, du involverer forbrugerne på, er:

 • lad dem komme til orde på sidens væg / tag dialogen
 • læg op til debat / få brugernes anmeldelser
 • giv dem noget at tale om / gør dem til sidens ambassadører – ingen reklame virker bedre end glade og tilfredse forbrugere
 • opfordrer forbrugerne til at hjælpe hinanden på supporten
 • spørg dem til råds og brug deres svar i produktudviklingen

Der findes mange måder. Du behøver ikke bruge dem alle – men et vigtigt motiv for at ’Synes godt om’ og knytte sig til fansiden er, at du bliver en del af brand’et. Når nu brand’et er en Way of Life – er én betingelse for, at du knytter dig til det selvfølgelig, at du bliver det samme, det vil sige deltager aktivt.

5. Ret fansiden mod de flittigste Facebookbrugere

Inden du opretter en fanside, bør du tjekke om målgruppen, du retter dig imod, hører til blandt de flittige brugere af mediet. Kig for eksempel på Quantcast. Sitet måler den demografiske sammensætning – godt nok kun for amerikanske Facebookbrugere, men det giver en fornemmelse.

Det ses blandt andet, at kvinder bruger mediet mest – at det største segment af brugere findes mellem 13-34 år, men også, at mange af brugerne har hjemmeboende børn. Hvis du er i tvivl om, hvordan figurerne læses, hjælper Quantcast med en fortolkning her.

Quantcast giver en fornemmelser for, hvilke grupper, der er de flittigste Facebookbrugere i Danmark

Quantcast giver en fornemmelser for, hvilke grupper, der er de flittigste Facebookbrugere i Danmark

Essensen er, at hvis du sælger fodformede hjemmesko til mænd over 60, bør du overveje et andet medie at markedsføre dig i. Målgruppen bruger typisk ikke Facebook. Derimod – sælger du parabene-fri sutteflasker og retter siden mod unge par og i særdeleshed mødre først i trediverne, rammer du en gruppe af flittige brugere og klæder dig på til succes.

6. Lav en side for hvert segment

Fansiden kommunikerer med viral effektivitet. Under de rette omstændigheder kommer den uden tvivl længere ud end den almindelige hjemmeside. Nok kan du gøre en del med applikationer, men i modsætning til hjemmesiden, der fører sig frem med et hav af undermenuer, er fansiden begrænset, når vi tænker på den mængde af info, den leverer.

Derfor tjener det ikke nødvendigvis en virksomhed at lave en fanside, der dækker alle segmenter af kunder, som virksomheden servicerer. Hvis organisationen sigter mod forskellige kundegrupper, er det ofte bedst at lave flere fansider – så hvert af segmenterne får mulighed for at blive medlem af sit eget unikke fællesskab – og så segmentet, den enkelte fansiden servicerer, plejes i både hoved og r… Undgå derfor at oprette sider, der ikke brænder igennem, fordi de appellerer for bredt og kun tilfredsstiller delvist.

Hellere lade fansiden dække ét behov fuldstændigt end flere behov utilstrækkeligt.

Hellere lade fansiden dække ét behov fuldstændigt end flere behov utilstrækkeligt.

Igen er Dell Computers og Victoria’s Secret eksempler. Dell har utallige sider ud over sin Social Media for Small Business. Der er Dell Vietnam, Dell Argentina, Dell Indonesia – Dell University Georgia, Ohio, Kentucky og så videre – Dell Career, Dell Lounge, Dell ANZ, Dell, Dell og atter Dell – en side for branding, én for support og flere andre for hvert behov som brand’et tilfredsstiller hos de forskellige kundegrupper. Vi taler ikke om, at mange millioner tilhængere, tilknytter sig til hver af siderne, men de er succesfulde og helt sikkert har de flere tilhængere end, hvis Dell skulle have én overordnet side til at varetage alle services, den brede mængde af Dell-forbrugere opsøger via Facebook.

Victoria’s Secret laver Bh’er, trusser, undertøj, pyjamas, badetøj og skønhedsprodukter for flere segmenter af kvinder, for børn og sågar mænd. Kun The Pink Collection findes på Facebook. Pink retter sig mod College Girls (universitetspiger). Det er i særdeleshed en flittig gruppe af Facebookbrugere, der tilmed har en Way of Life og et indkøbsmønster, der kan pinpointes skarpt. Hvorom alting er, rammer VS Pink snævert i forhold til tøjbrand’ets samlede kundekreds. Desto mere appellerer fansiden til segmentet. Det er en del af forklaringen på fansidens succes.

Storyhunter for design af unikke fansiderJeg siger den igen: Når du som virksomhed overvejer at få en fanside, så tænk på fansiden som et offensivt redskab. Fansiden leverer ikke fakta om virksomheden. Folk tjekker den ikke, fordi de vil vide, hvor butikken ligger. Derimod er fansiden en vedvarende kampagne – et fremstød, der stiller skarpt på et bestemt segment, der udskiller sig ved helt bestemte tilbøjeligheder. Hvad enten målgruppen nyder at spille poker, hører Michael Jackson eller drikker Coca Cola, må siden helst ikke rette sig mod flere tilbøjeligheder på engang med mindre de sammen danner den selvsamme Way of Life.

Kort og godt: Jo mere præcist, du kan pinpointe behovet hos din målgruppe, jo bedre kan du bruge fansiden til at tilfredsstille det og servicere målgruppen – og jo flere fans får siden og jo mere succesfuld bliver din markedsføring på Facebook.

Storyhunter hjælper gerne med at skabe en virksomhedsprofil på Facebook, der…

 1. netværker effektivt med andre af dine online-initiativer
 2. skaber nytte for præcis din målgruppe
 3. frister med de rette tilbud og slår med de rette præmier og bonus’
 4. involverer din målgruppe og skaber fællesskab om dit brand
 5. retter sig mod de flittigste Facebookbrugere i netop din målgruppe
 6. appellerer til segmentet hele vejen rundt

Tjek Storyhunter’s fanside på Facebook her

Har du en succesfuld fanside? Hvad gør du for at sprede ordet? Hvordan engagerer du dine fans? Yderligere tips og gode råd modtages med kyshånd.

Venlige hilsen,

Torben Slot Petersen / CEO (Journalist & cand. mag. i filosofi & etnologi), www.storyhunter.dk / Storyhunter | FacebookMODTAG UPDATES!Lær hvordan du gør dig synlig online, skaber trafik og bedre konvertering
* Skal udfyldesAf Torben Slot Dabelsteen
Af Torben Slot Dabelsteen
Torben er journalist & cand. mag. i filosofi & etnologi. Til dagligt arbejder han som tekstforfatter med produktion af indhold til nettet. Desuden specialiserer han sig i SEO, PR & Content Marketing.

4 Comments

 1. Kære Torben
  Jeg har med stor interesse snaget rundt på din hjemmeside. Jeg ser i øvrigt at du bor i Tisvilde, hvor jeg har et beskedent sommerhus.
  Min interesse er hardcore cross-brading. Prøv at tjekke min paraplyhjemmeside: http:/trinenebel.dk, hvor alle mine online aktivitet er samlet. Retorik.tv, som er ligger på trinenebel.dk er min kloge-åge-hjørne med egen FB-side. Men jeg har også en blog, der hedder http://Selvfed.dk, der skal fungere som platform for både mit hverv som kommunalpolitiker, mit kandidatur til Folketinget og min job som selvstændig kommunikationsrådgiver. Men blot meget mere personligt end jeg hidtil har brugt. Bloggen skal også bruges som platform for en e-bog jeg arbejder på om som forventes færdig til maj. Denne vil jeg selvsagt MEGET gerne have promoveret, da den ikke har et forlag i ryggen, og her faldt jeg så over din hjemmeside. For måske er du den der kan tænke alle disse aktiviteter sammen, så der opstår cross-branding. Kan vi skrive sammen herom?

  • Torben Slot Petersen siger:

   Hej Trine

   Tak for dit brev. Det er interessante aktiviteter, du har søsat, men den er også svær. På den ene side driver du konsulentvirksomhed, hvilket traditionelt kræver diskretion og upartiskhed – på den anden side, driver du politik, der jo kræver, at du bekender kulør.

   Forudsat, at du vil fortsætte begge aktiviteter på engang, kan jeg umiddelbart se, at du kan gøre to ting: enten kan du lave et kommercielt site for dit konsulentfirma og et andet for din politiske virksomhed og tilstræbe at holde politik og business adskilt. Alternativt kan du samle både konsulent og politisk virksomhed på samme side og lade dem følge samme etiske og holdningsmæssige linje. Første alternativ betyder, at du kan satse bredere konsulentmæssigt – andet, at du lader din konsulentvirksomhed følge dine politiske holdninger, dvs., at du afskærer dig fra nogle jobs og opgaver. Til gengæld får du en skarpere profil, der kan få bestemte segmenter til at vælge dig frem for andre og mere neutrale konsulenter.

   Som jeg kan se, bør du vælge én af mulighederne før, du kan vælge en videre branding-strategi. Jeg vil gerne brainstorme med dig omkring et koncept, der holder. Jeg synes godt, jeg kan se begge muligheder virkeliggjort, selvom jeg faktisk kun kender til Berlusconi, der driver forretningen ved siden af politik. 🙂

   Mht. din e-bog bør den vel opfattes sin en treat, der trækker trafik til dit site. Mere end at bruge sitet til at markedsføre bogen, bør du, som jeg ser det, bruge bogen til at markedsføre sitet og din person. Her er Twitter god:
   • Få et banner på forsiden af din politiske side, der reklamerer for den gratis e-bog – helst et banner, der bryder de faste linjer i sidens design. Sådan vækker det mest opsigt. Side 22 i denne e-bog fortæller om metoden.
   • Fyr citater fra bogen af på Twitter. Slut evt. citater med ’… læs e-bog på http://www.link.dk’! Linket rettes mod en landingsside designet specielt til e-bogen. Det er samme side, du lander på, når du trykker på banneret fra forsiden.
   • Tweet via en Twitter-klient – fx Socialoomph. Sådan kan du arrangere en hilsen til nye followers, der linker til landingssiden, hvor din bog kan downloades.

   Anyways – der findes flere måder at gøre det på. Denne er den typiske.

   Håber, du kan bruge inputs til noget.

   Ha’ det godt,

   Torben

 2. Louis siger:

  Hej,
  Oprettet en facebook side for fritidsmagasinet. Men nu kan administrator ikke længere gå ind og updatere. Smide et link eller lignende. Hvis man logger på som almindelig person kan man det hele.

  Hvad skyldes det?

  • Torben Slot Petersen siger:

   Ja, det burde du jo kunne – også som administrator. Jeg ved ikke. Jeg er nødt til at have flere oplysninger. Det kan være en indstilling. Det kan også være en bug som Facebook kæmper med lige i øjeblikket. Giv mig et kald, så skal vi nok finde ud af det: 2078 0505

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.